Așa cum probabil știi deja, videochatul este un loc de muncă exact ca oricare altul. Din păcate, asta înseamnă și faptul că poți fi hărțuită la sediu sau online, exact așa cum se poate întâmpla la oricare alt job. În articolul de față îți vom explica cum să-ți dai seama că ești hărțuită și ce poți face în acest sens, mai ales dacă ești model începător în videochat.
Deși în acest context ai putea fi tentată să te gândești că singurul tip de hărțuire cu care ai putea să te confrunți în activitatea de model de videochat este cea sexuală, lucrurile nu stau chiar așa. Pe scurt, hărțuirea se referă la orice tip de comportament care îți provoacă stres și te face să te simți amenințată sau umilită. Astfel, hărțuirea poate fi nu doar sexuală, ci și psihologică/emoțională/cibernetică.
În majoritatea cazurilor te-ai putea lovi de hărțuire sexuală, în acest caz cibernetică, în discuțiile cu diverși utilizatori ai platformelor de videochat pe care activezi. Aceștia au diverse fetișuri și fantezii sexuale pe care vor dori să le îndeplinească alături de tine. Una dintre întrebările pe care trebuie să ți le pui înainte de a deveni model de videochat are legătură cu disponibilitatea ta da a lua parte la aceste fantezii.
În cazul în care nu te simți confortabil cu orice îți cere un membru, poți refuza politicos și poți sugera o altă activitate. Dacă utilizatorul nu înțelege și nu acceptă refuzul tău și începe să te jignească, se poate spune că te confrunți cu un caz de hărțuire sexuală.
Te-ai putea confrunta cu hărțuirea sexuală chiar și la locul de muncă, din partea colegelor/colegilor sau a angajatorului/angajatoarei. În cazul în care ți se fac propuneri indecente, ți se sugerează câștiguri mai mari pentru a întreține relații sexuale sau chiar ți se condiționează anumite bonusuri/recompense în funcție de prestarea unor servicii sexuale, se poate spune că ai de-a face cu hărțuire sexuală la locul de muncă. Evident, toate aceste evenimente îți pot scădea încrederea în tine…
Hărțuirea morală la locul de muncă se va manifesta prin:
Acest abuza poate fi manifestat de oricine din cadrul studioului, de la patron până la traineri și colegi.
Vom începe cu prevenția pentru astfel de situații. Sfatul nostru este să ai mare grijă la interviu și să-ți alegi cu grijă studioul de videochat cu care să lucrezi. Să treci cu vederea anumite nereguli poate fi unul dintre cele mai importante riscuri, capcane și greșeli în videochat. În plus, nu uita că trebuie să respecți anumite reguli de bază din industria de videochat, una dintre cele mai importante fiind confidențialitatea.
Dacă ți-ai protejat așa cum trebuie datele personale, membrii platformelor de videochat nu vor avea cum să te hărțuiască în afara spațiului virtual. Dar asta nu înseamnă că trebuie să le suporți avansurile în mediul online! Am fost și noi modele și știm ce înseamnă să te confrunți cu un utilizator mai insistent. Vrem totuși să-ți reamintim faptul că tu ai puterea de a încheia orice interacțiune și, dacă un membru te tratează nepotrivit, poți încheia sesiunea privată cu el. Apoi, îți recomandăm să discuți problema și cu un psiholog, unul dintre beneficiile studioului nostru!
Ce te faci totuși dacă te confrunți cu situații de hărțuire sexuală sau morală pe viu la locul de muncă? Chiar dacă managerii de videochat se asigură că astfel de situații nu vor apărea, există și cazuri speciale. Dacă te confrunți cu un caz de hărțuire la locul de muncă va fi nevoie să strângi dovezi în acest sens. Tipurile de probe acceptate de către lege includ:
Cu aceste dovezi poți lua legătura cu departamentul de resurse umane al studioului de videochat sau poți sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau Inspecția Muncii. În cazurile foarte grave, care includ și violența fizică, poți apela și la poliție.
Hărțuirea la locul de muncă este un fenomen cu care puteam lua contact oricând de-a lungul carierei, așadar merită să fim pregătite!